0253-51.jpg

Helmi van de Moosdijk

Praktijk voor relatietherapie

& individuele therapie

Lees hieronder rustig verder voor meer informatie over de verschillende thema’s waarmee ik je kan helpen

elizabeth-tsung-167289-unsplash.jpg

Relatietherapie

Uit elkaar gegroeid en op zoek naar een nieuwe emotionele verbinding?

Kan de partnerrelatie zich herstellen na een liefdesaffaire?

Jonge ouders en de partnerrelatie / rolverandering

Hechtingsthematieken binnen een partnerrelatie

Senioren partnerrelatietherapie / levensfase

dineslav-roydev-198714-unsplash.jpg

Uit elkaar?

of onderzoeken of je samen de verbinding nog kunt maken?

Soms voel je dat jullie er nog niet alles aan hebben gedaan om te onderzoeken of je samen verder kunt. Een relatie is onderhevig aan veranderingen. De partners maken ook een individuele groei en ontwikkeling door, de rollen kunnen veranderen, er kunnen stressvolle situaties of ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden die je op een verschillende manier verwerkt. Daarin kan je elkaar kwijtraken of concluderen dat het ‘oude’ niet meer werkt.

hunter-bryant-88373-unsplash.jpg

Individuele therapie

Je bent een uniek persoon met eigen mogelijkheden en oplossingen voor problemen. De therapie wordt daardoor afgestemd op wie jij bent als mens en dat staat centraal in het hele proces. Het proces is er op gericht om doeleinden in een aantal kleine stapjes te bereiken. Elk klein succesje is een bouwsteen voor een volgende stap en brengt je dichter bij het bereiken van je doel.

black-and-white-couple-hands-105882.jpg

Bindingsangst

Verschijnselen van bindingsangst en verlatingsangst zitten in elk mens verweven en zijn herkenbaar. Het wordt anders als de angst je gaat blokkeren zodat je geen verbinding kunt aangaan met de ander. Een werkelijke verbinding aangaan met de ander begint met trouw zijn aan jezelf. In de therapie kijken we samen waardoor het komt dat je steeds in een kramp schiet waaruit je jezelf zo snel mogelijk wilt bevrijden.

jeremy-perkins-278351-unsplash.jpg

Verlatingsangst

Als je last hebt van verlatingsangst ben je daar zelf meestal totaal niet van bewust omdat je juist een sterke wens hebt tot verbinden en ook voelt dat je daartoe in staat bent. Maar stel je jezelf werkelijk open en ben je werkelijk beschikbaar? Je wilt erin geloven dat je klaar bent voor een langdurige relatie maar je kiest (onbewust) voor partners die eigenlijk niet beschikbaar zijn.

baby-baby-feet-bed-733881.jpg

Hechting

Hechting gaat om onbewuste processen in de kindertijd die wij allemaal meemaken, elk mens heeft in meerdere of mindere mate zijn overlevingspatroon. In het volwassen leven en in relaties kunnen deze patronen belemmerend of blokkerend werken. Bij elke hulpvraag zal ook gekeken worden naar de onbewuste patronen die te maken hebben met hechting, het loopt als een rode draad mee op de route van de therapie.

rawpixel-682403-unsplash.jpg

Communicatie

Communiceren (ook non verbaal) is het middel om onze belevings- en gevoelswereld te uiten en te delen met de ander. Luisteren naar de diepere behoeften van onszelf en de ander is nog een hele kunst en het benoemen van gevoel wordt vaak als lastig ervaren. Communicatie zal net als hechting als een rode draad meelopen op de route van de therapie.

toa-heftiba-493467-unsplash.jpg

Seksualiteit

De meest gestelde vragen over seksualiteit in de relatie gaan over onzekerheid met betrekking tot de frequentie, over het geen opwinding meer kunnen ervaren en het verschil tussen de partners in zin hebben in seksualiteit. Er heerst nogal een opvatting dat als de seksualiteit niet goed is, de relatie ook niet goed is. Dat is erg kort door de bocht. Seksualiteit is een onderdeel van de relatie, een kwetsbaar onderdeel want je geeft jezelf letterlijk bloot aan de ander.

jean-wimmerlin-535180-unsplash.jpg

Conflict

Een relatie loopt niet vanzelf, het samenleven doorbreekt de verliefdheid en in elke relatie breken de verschillen en het onderscheid door. Iedereen gaat een relatie in met een verschillend programma (rollen-rechten-plichten-betekenissen-gewoonten-cultuur). De verschillen komen door het gezin van oorsprong. We hebben de neiging ons eigen programma bovenaan te stellen. Wij vullen onze woorden op met onze eigen betekenis en elk doet dat volgens zijn eigen programma.

Liefde is je kwaliteit
Liefde is niet iets wat je doet
Liefde is iets dat je bent.
— Sadhguru Jaggi Vasudev